book

Jak na ruční výrobu knihy?

Zajímalo Vás, jak se dá podomácku vyrobit šitá kniha? My vyrábíme šité fotoknihy, ale určitě ne takto ručně, jako na následujícím videu.


Ve videu shlédnete prakticky celý proces výroby knížky, který se moc neliší od průmyslové výroby. V našem minulém článku jsme Vám ukázali, z čeho všeho se taková knížka skládá, zde to můžete vidět pěkně postupně. Ruční výroba knihy není nic složitého. Hravě ji zvládnete sami. Stačí jen vědět, jak na to! Přinášíme vám zjednodušený návod, jak vyrobit knihu doma.

1.      Papír na knihy

Ze všeho nejdříve si při ručním postupu výroby knihy seřaďte jednotlivé listy papíru, které k sobě budete sešívat. Můžete použít čtvrtky nebo i obyčejné kancelářské papíry velikosti A4, které přeložíte napůl. Pokud se však jedná přímo o výrobu šité fotoknihy, čtvrtky jsou samozřejmě ideálnějším řešením. Přeložené papíry poskládejte do komínků, přičemž si můžete pomoct knihařskou kostkou na uhlazení přehybů nebo těžítky. Pozor při příliš silném papíře, je možné, že již listy nepůjdou ohnout.

Při výběru papíru je důležité použít papír se správným směrem vlákna papíru, které musí být rovnoběžné se hřbetem knihy.

2.      Vytvoření složek

V dalším kroku ruční výroby knihy do sebe vsuňte dva přeložené papíry (vždy jeden a jeden), aby vám vznikla tzv. složka. Tento postup opakujete u všech papírů, které jste si předem připravili. Složky pak srovnejte k sobě a na jejich hřbetu si pravítkem a tužkou rovnoměrně označte místa, ve kterých vytvoříte 8 dírek pro nit.

3.      Šití listů papíru

Vyznačené značky na jednotlivých složkách prodírkujte a sešijte nití přesně tak, jak vidíte na videu. Jehlou začněte šít z vnější strany dovnitř. Při přidávání dalších složek pamatujte na zauzlíkování konců k sobě. Tímto postupem vám vznikne tzv. knižní blok. Nit doporučujeme při ruční výrobě knihy mírně navoskovat.

4.      Desky knihy

Po sešití složek opatřete blok gázou a kapitálkem, vlepte předsádky, které budou spojovat knižní blok s deskami. Předsádky knihy pak přetřete notnou dávkou lepidla a knižní blok vlepte do desek. Ty tvoří dva přiměřeně velké přířezy z tuhé lepenky a proužek lepenky na hřbet, který musí být stejně široký, jakou máte tloušťku sešitých složek. Potah a přebal knihy dokončete podle videa.

5.      Dokončení a zdobení

Fotoknihu na závěr nechte pořádně uschnout v lisu. Následně ji můžete zdobit tiskem, reliéfním slepotiskem nebo zlacením. To je vhodné hlavně při výrobě svatební knihy, fotoknihy k narozeninám, Vánocům či k dalším podobným příležitostem, kdy chcete někomu vaším vlastnoručně „ušitým“ dílem udělat radost.

Příklady materiálů k výrobě, které používáme my při tvorbě exkluzivních šitých fotoknih:

  • Vnitřní listy: 170g několikrát matně natíraný křídový papír
  • Předsádky: 140g bezdřevý bílý ofsetových papír
  • Pro potah desek používáme 135 g leskle natíraný křídový papír, který laminujeme lesklou laminací.
  • Na kartonové desky jsme zvolili karton s tloušťkou cca 2,5 mm.
  • Na zakrytí nití používáme knihařskou gázu a bílý kapitálek.
  • Kant (přesah desek oproti deskám) je v horní a dolní části knihy cca 3 mm a vpravo pro lepší otevírání cca 4 mm.
  • Hřbet jsme zvolili rovný, který u menších rozsahů vypadá lépe.
 Fotoknihy Exkluzivní šitá fotokniha A4 na výšku
Exkluzivní šitá fotokniha (fotoalbum) A4 na výšku FKPS-A4-NV

Zdroj: Make:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *